Centrum HET NIEUWE BOUWEN

De architecten van het Nieuwe Bouwen geloofden in de verworvenheden van de moderne tijd en in de mogelijkheden deze in te zetten ten behoeve van maatschappelijke vooruitgang.

Zij waren van mening dat de grote bevolkingsaanwas nooit adequaat gehuisvest kon worden als werd vastgehouden aan de gebruikelijke manier van bouwen. In hun gedachtegoed stonden functionaliteit, standaardisatie en schaalvergroting centraal. Nieuwe technieken maakten het hen vervolgens mogelijk om efficiënte en hygiënisch verantwoorde woningen, scholen, fabrieken en kantoren te bouwen, waarbij zij zich vooral richtten op doelmatigheid.

Vanaf het moment van ontstaan, omstreeks 1920, heeft het Nieuwe Bouwen grote invloed gehad op de Nederlandse architectuur, stedenbouw en verwante disciplines en daarmee werd tot ver over de Nederlandse grenzen de aandacht getrokken.

Onder het Nieuwe Bouwen wordt verstaan: alles wat valt onder wonen, werken, verplaatsen (verkeer) en ontspannen (recreatie), zoals die begrippen tijdens de Internationale Congressen van het Nieuwe Bouwen (CIAM) zijn geformuleerd. In essentie omvat het het werk van de leden van de Rotterdamse vereniging Opbouw (opgericht d.d. 31-01-1920) en de Amsterdamse vereniging De 8 (opgericht in 1927) en hun gedachtegoed, zoals dat onder meer in druk verscheen in De 8 & Opbouw (1932 – 1943). Zoals ook elders in Europa liepen de ontwikkelingen in de Nederlandse architectuur parallel met vernieuwingen in de literatuur, de beeldende kunst en de muziek.

Op 3 oktober 2018 is de Stichting Centrum HET NIEUWE BOUWEN opgericht. Deze stichting heeft als doel:
– het stimuleren van onderzoek naar en
– het bieden van informatie over
de achtergronden, de ontwerpers, de (steden)bouwkundige plannen en de interieurs en meubels die tot het Nieuwe Bouwen en verwante bewegingen in binnen- en buitenland behoren. Daarnaast is het van belang het gedachtegoed, het idealisme en het engagement onder de destijds betrokkenen te onderzoeken, vast te leggen én toepasbaar te maken voor toekomstige generaties.

Een eerste bijeenkomst heeft plaatsgevonden op Open Monumentendag, 8 september 2018, in de iconische Derde Ambachtsschool aan de Zwaardstraat in Scheveningen (een ontwerp van Bernard Bijvoet en Jan Duiker). Eleonore Pameijer (fluit), Mirsa Adami (piano) Aad Lambert (zang) brachten daar muziekstukken die voor Bijvoet en Duiker (beiden begenadigd pianist) belangrijke inspiratiebronnen zijn geweest.

Een volgende bijeenkomst, in de vorm van een expertmeeting, vindt plaats op vrijdag 7 juni a.s. in de voormalige Amerikaanse ambassade in Den Haag (een ontwerp van Marcel Breuer).

affiche Centrum Het Nieuwe Bouwen, mei 2018

Stichting Centrum HET NIEUWE BOUWEN
– bestuur: Aad Lambert (voorzitter), Lana du Croq, Eric Vreedenburgh en Menno Doornbos
– werkgroep: Jan Molema, Adrie Barnhard en Suzy Leemans. 

De stichting is bereikbaar via: centrum.hetnieuwebouwen@gmail.com. Telefonische informatie is verkrijgbaar via: Suzy Leemans, 010-2760576.

Aan plannen voor onderzoek, publicaties en een informatieve website wordt gewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: